اين متغيرها دو نوع اند:
1. متغيرهاي وابسته به بيمار
2. متغيرهاي وابسته به نمونه
توجه داشته باشيد که عواملي مانند زمان نامناسب نمونه گيري يا فاکتورهاي محيطي مانند سيگار کشيدن هر چند که نتيجه آزمايش را تحت تأثير قرار مي دهند اما به عنوان عامل مداخله گر نيستند.متغيرهاي وابسته به نمونه : محکم بستن و يا طولاني شدن مدت تورنيکه بر روي وريدها باعث افزايش فشار و خروج مايعات از وريدها به فضاي ميان بافتي گرديده، غلظت برخي از آناليت ها را افزايش مي دهد مثلاً اين شرايط باعث 5% افزايش در ميزان پروتئين فرد مي شود و به تبع آنها ليگاندهاي متصل به آنها نيز افزايش مي يابد.
- ماهيت نمونه: تقريباً تمام سنجش هاي ايمني از سرم به عنوان نمونه مورد بررسي استفاده مي کنند. در مواردي که بيمار نياز به آزمايشاتي مانند CBC دارد وجود پلاسما آزمايشگر را تشويق مي کند تا از نمونه گيري مجدد پرهيز کند و از پلاسما به عنوان نمونه مورد سنجش استفاده نمايد. هر چند در اغلب سنجش هاي ايمني تفاوتي ميان نتايج سرم و پلاسما وجود ندارد اما به هر حال با توجه به تفاوت زمينه (Matrix) اين دو نمونه، اعتبار جايگزيني پلاسما بجاي سرم بايد اثبات شده باشد.
- استفاده از پلاسمايي که از ليتيم هپارين (Li.Hep) به عنوان ضد انعقاد در مورد آن استفاده شده در اکثر موارد قابل قبول است اما در مورد پلاسمايي که از EDTA به عنوان ضد انعقاد استفاده کرده اند بايد با احتياط بيشتري رفتار شود. EDTA يک شلات کننده قوي براي يونها ي فلزي است پس در الايزاهايي که از آنزيم آلکالن فسفاتاز استفاده مي کنند با توجه به کوفاکتور بودن Zn در اين آنزيم، احتمال مهار آن وجود دارد. اين شلات کننده ضد انعقادي در سنجش هاي حساسي مانند DELFIA که از Eu استفاده مي کنند نيز همين مشکل را بوجود مي آورد.
از طرف ديگر چنانچه تداخلاتي با پروتئينهاي وابسته به کلسيم ايجاد شده باشد، استفاده از پلاسماي حاوي EDTA به رفع آن کمک مي کند. نمونه هاي حاوي فلوريد سديم نيز که اغلب براي ثابت نگه داشتن ميزان قند در نمونه استفاده مي شوند در برخي از سنجش هاي آنزيمي تداخل ايجاد مي کنند. نگهدارنده اي مانند آزيد سديم NaN3 در نمونه هاي ارسالي يکي از مهمترين مهار کننده هاي آنزيم هاي پراکسيداز در سنجش هاي ايمني است. سرم هاي جدا شده از جدا کننده هاي ژلي نيز براي برخي سنجش هاي ايمني مناسب نيستند. آلودگي نمونه ها مي تواند منشأ خطا در سنجش باشد. به عنوان مثال آلودگي به مواد راديوايزوتوپ با توجه به مشابه بودن طيف انرژي ساطعه مي تواند در سنجش هاي ايمني راديواکتيو تداخل ايجاد کند. لذا از شستشو و استفاده مجدد از لوله هايي که قبلاً در سنجش هاي راديواکتيوي استفاده شده اند بايد جداً پرهيز شود. وجود ناخالصي در محلول نشانگر مستقيماً در سنجش و خصوصاً سنجش ميزان آناليت آزاد تداخل ايجاد مي کند. استفاده از ترکيبات فلوروفور مثلاً براي مايعات چشمي بيماران مي تواند در سنجش هاي ايمني فلورساني منشأ خطا باشد
بخش علمی شرکت پادگین طب
(مرکز تحقیقات، مشاوره، تولید، واردات و تهیه کیت های تخصصی و فوق تخصصی پژوهش های پایه و بالینی)
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
22872816- 22872815